PITCH

Met het Helix Precious Plastic Plan willen we de massa PET- en kunststofafval verkleinen, materialen omzetten in waardevolle grondstoffen en educatieve kansen creëren op onze campus.

CONTACTGEGEVENS
ONDERWIJSPARTNER

Crispino Fontana — 0473 61 73 12 – crispino.fontana@campusdehelix.be

DE UITDAGING?

We gaan voor een duurzame toekomst. Daarom willen we met ons project de afvalberg verkleinen, educatieve kansen creëren en afval transformeren naar waardevolle eind- producten voor de U-shop. Het project omvat meerdere fases: in fase 1 bouwen we een shreddermachine voor het omzetten van PET en kunststofafval in granulaat, in fase 2 ontwikkelen we een granulaatpers voor halffabricaten, en de laatste fase omvat de bouw van een extrusiemachine en matrijzen voor gebruiksvoorwerpen.

WAAROM?

Ons project heeft een duurzame impact op het milieu want het verkleint de afvalberg en het biedt nieuwe toepassingen voor gerecycled plastic. Leerlingen leren in de praktijk over recycling, engineering en ondernemerschap. Daarnaast versterkt het onze band met de gemeenschap door duurzame producten aan te bieden, en dat levert dan weer educatieve en financiële voordelen op voor onze school en ons team. Kortom, ons plan biedt een win-winsituatie voor het milieu, onze school en onze leerlingen.

STRAF TEAM

Het straf team binnen onze school zal bestaan uit twee leerlingen van 6 Elektromechanica, samen met de overige leerlingen van verschillende afdelingen die ons zullen helpen bij het realiseren van de installaties. Buiten de school werken we samen met Makerspace @ PXL/UHasselt en PlastIQ.

WAT VERWACHTEN WE VAN ONZE PARTNERS?

We vragen technische ondersteuning van de opleidingsorganisatie en de hogeschool voor ons langlopende Precious Plastic Plan. Leerlingen worden projectleiders, nemen verantwoordelijkheden op zich, en nemen deel aan workshops. Hierdoor kunnen ze het project starten en een sterke basis leggen voor de volgende schooljaren. PlastIQ en Makerspace @ PXL bieden technische ondersteuning en creatieve kansen, terwijl leerlingen de brug vormen tussen hogeschool en secundair onderwijs.

WAT HEBBEN WE TE BIEDEN?

Binnen de afdelingen Elektromechanica zullen we onze kennis van mechanische engineering gebruiken om de shreddermachine, granulaatpers, extrusiemachine en matrijzen te ontwerpen. In de afdelingen Mechanische Vormgevingstechnieken, Lassen-Constructie en Elektrische Installaties zetten we onze expertise in voor de bouw van de installaties.

KRUISBESTUIVING

Dit project integreert vakgebieden als techniek, milieukunde, ondernemerschap en duurzaamheid, waardoor studenten multidisciplinair leren en complexe problemen aanpakken. Door samenwerking met bedrijven voor materiaalvoorziening of de verkoop van gerecycleerde producten aan lokale klanten, betrekken we de lokale gemeenschap in het project.