Jaargang 9 Precious Plastic Plan 2.0

PRECIOUS PLASTIC PLAN 2.0

PITCH

Met het Helix Precious Plastic Plan willen we de massa PET- en kunststofafval verkleinen, materialen omzetten in waardevolle grondstoffen en educatieve kansen creëren op onze campus.

INFOBORDEN

DE UITDAGING?

De uitdaging van dit project is om leerlingen uit verschillende richtingen met arbeidsfinaliteit te laten samenwerken. We streven naar een duurzame toekomst door de afvalberg te verkleinen en afval om te zetten in waardevolle eindproducten voor de U-shop. Het project omvat meerdere fases: in fase 1 bouwen we een shredder voor PET- en kunststofafval in granulaat (2023-2024). In fase 2 ontwikkelen we een granulaatpers voor halffabricaten (2024-2025). De laatste fase omvat de bouw van een extrusiemachine en matrijzen voor gebruiksvoorwerpen (2025-2026). Ons PET-afval wordt in 2024-2025 als grondstof gebruikt voor plaatmateriaal in de lessen Techniek, Praktische- en Technische Realisatie hout, en Mechanica.

WAAROM?

Ons project verkleint de afvalberg en biedt nieuwe toepassingen voor gerecycleerd plastic. Leerlingen leren praktisch over recycling, engineering en ondernemerschap, en we versterken de band met de gemeenschap door duurzame producten aan te bieden. Kortom, ons plan creëert een win-winsituatie voor het milieu en de school.

STRAF TEAM

Het straf team bestaat uit 2 leerlingen van 6 Elektrische Installaties, 3 van 6 Lassen-constructie en 2 van 5 Mechanische Vormgevingstechnieken. Zij realiseren de installaties. PlastIQ ondersteunt ons met essentiële kennisdeling en denktanks voor het vervaardigen van plastics en het beheersen van complexe parameters.

WAT VERWACHTEN WE VAN ONZE PARTNERS?

De contactmomenten bieden leerlingen en coaches inzicht in de complexe materie van kunststoffen en geven een boost aan de kennis en de competenties van de leerlingen. Daarmee vergroten hun kansen om straks aan de slag te kunnen bij een van de vele innovatieve Limburgse bedrijven. Coaches leren op hun beurt meer over productietechnieken.

WAT HEBBEN WE TE BIEDEN?

Binnen de richtingen elektriciteit, lassen/constructie en mechanische vormgevingstechnieken bundelen we onze kennis van mechanische en elektrische engineering en constructie-technische inzichten om de granulaatpers te ontwerpen en te realiseren volgens de PDCA-cirkel. Ieders expertise is nodig om tot een werkend product te komen.

KRUISBESTUIVING

Studenten leren multidisciplinair en leren complexe problemen aanpakken omdat het project techniek, milieukunde, ondernemerschap en duurzaamheid combineert. We betrekken actief de lokale gemeenschap door samen te werken met bedrijven voor materiaalvoorziening en de verkoop van gerecycleerde producten.

CONTACTGEGEVENS ONDERWIJSPARTNER

Davy Aerts
0484 46 15 21
davy.aerts@campusdehelix.be