Jaargang 9 History in the future

HISTORY IN THE FUTURE

PITCH

We willen de geschiedenis van het Grevenbroekmuseum in Hamont-Achel versterken met moderne technieken, zoals AI voor spraak en automatische vertalingen. Ons doel is een ICT-platform waarmee bezoekers eenvoudig toegang hebben tot informatie via hun smartphone.

INFOBORDEN

DE UITDAGING?

Het museum wil digitaliseren en informatie bij de exposities aanbieden via QR-codes. Met behulp van AI voor spraak en vertaling, kunnen bezoekers via hun smartphone de informatie beluisteren. Als AI te complex is, kunnen leerlingen ook zelf opnames maken. Het eindproduct is een ICT-platform dat het museum beheert en dat bezoekers eenvoudig toegang geeft tot informatie. Verdere ideeën worden ontwikkeld in brainstormsessies met de leerlingen en via gesprekken met het museum.

WAAROM?

De probleemstelling kwam via twee leerkrachten die als vrijwilliger verbonden zijn aan het Grevenbroekmuseum in Hamont-Achel. Het museum wil digitaliseren, wat leerlingen de kans biedt om hedendaagse technieken zoals AI in een realistische context toe te passen. Dit project is maatschappelijk relevant, omdat de geschiedenis in het museum ons helpt nadenken over de toekomst.

STRAF TEAM

De 17 leerlingen van Technologische Wetenschappen (5TWE en 6TWE) leiden het project, terwijl 12 leerlingen van Informatica- en Communicatiewetenschappen (5ICW en 6ICW) het platform ontwerpen. Het museum is de hoofdpartner. We willen ook een hogeschool voor ICT en Bernard van de Videoreporter benaderen, die AI toepaste in ‘Limburg STEM’t af!’. De leerlingen leggen deze contacten zelf.

WAT VERWACHTEN WE VAN ONZE PARTNERS?

Van het museum hopen we op overleg en feedback op onze ideeën. Van externe partners verwachten we knowhow en ondersteuning, vooral op het gebied van het professioneel ontwikkelen van een gebruiksvriendelijk ICT-platform.

WAT HEBBEN WE TE BIEDEN?

We streven naar een samenwerking waarin leerlingen de leiding nemen en leraren als coaches fungeren. We hopen op het enthousiasme van de leerlingen, die hun eigen projectthema’s en -ideeën kunnen inbrengen. Onze school biedt moderne technieken zoals 3D-printen en lasersnijden voor praktische toepassingen. Dit project leeft over verschillende vakken en richtingen heen. Het belooft dus een uitgebreid en uitdagend proces te worden.

KRUISBESTUIVING

We willen de kennis en talenten vanuit de verschillende studierichtingen en de samenwerking met externe partners optimaal benutten. Daarbij staat communicatie centraal. Door overleg- en evaluatiemomenten, met inspraak van de leerlingen, wisselen we ideeën uit en maken we de planning voor de uitvoering van het project. We streven naar duidelijke en transparante communicatie, zodat elke partner volledig betrokken is.

CONTACTGEGEVENS ONDERWIJSPARTNER

Frank Meyers
0499 31 69 27
fmeyers@provil.be