In een speciale klimaatkamer onderzoeken we hoe temperatuur, vochtigheid en licht de groei van planten beïnvloeden.

Contactgegevens onderwijspartner

Robin Declercq
Robin.declercq@donboscohelchteren.be
+32 496 79 04 72

We willen een miniatuur klimaatkast bouwen en de verschillende kweekmethodes onderzoeken. Door planten in optimale omstandigheden te laten groeien, gaan er minder grondstoffen en energie verloren. Dit is dus een win-win voor zowel mens als milieu.

Door de hoge energiekosten stijgen ook de voedselprijzen. Door voedsel te kweken in geoptimaliseerde klimaatkasten, blijven de energiekosten lager en zal de uiteindelijke prijs van het voedsel ook lager kunnen blijven.

Eén leerling uit 6 Industriële Wetenschappen en twee leerlingen uit 6 Houttechnieken zullen aan dit project werken. We hebben contact met het “kenniscentrum energie” van Thomas More in Geel, zij doen onderzoek naar energiebeheer in klimaatkasten. We hopen bij te kunnen dragen aan hun onderzoek.

In de eerste plaats zoeken we informatie over hun ontwerpproces, welke valkuilen zijn zij tegengekomen, wat werkt goed, wat niet, enz. Verder hopen we ook een (klein) deel te kunnen uitmaken van hun groot onderzoek. Om dit te verwezenlijken willen we op verschillende momenten doorheen het schooljaar met hen overleggen en waar nodig ons onderzoek bijsturen.

Een team van leraren met mechanische, elektrische en elektronische achtergrond begeleidt een gemotiveerd team van leerlingen. Onze sterke houtafdeling zal er zeker in slagen om een mooi ogende, miniatuur klimaatkast te creëren. Onze gemotiveerde leerlingen staan hierbij centraal; zij hebben zin om het project te laten slagen!

Binnen de school gaan we maandelijks met de betrokken leerlingen en de begeleidende leraar samenzitten om het project vorm te geven. Op deze manier maken we de brug tussen de theoretische IW-leerlingen de praktische kennis van de HT-leerlingen.